Login
  Home > Food-n-Drink > Versproducten > Waddengoud Harderfilet met vel
Menu

Waddengoud Harder



Een delicatesse uit de Waddenzee

Aangeboden door
Gezonde Viswinkel


Prijs per stuk


€9,87 / 250 gram

incl. BTW
Ex. Verzendkosten


 1930




De Diklipharder is een typische Waddenvis die zich graag ophoudt in ondiep water waar hij de algen en wier van de bodem graast. Het voedsel bepaalt de smaak, dus de op de Wadden gevangen harder heeft een andere smaak dan elders gevangen harder. In Frankrijk en Engeland wordt hij gewaardeerd om het stevige vlees en de fijne smaak. Aan de Afrikaanse kust is harder een belangrijk volksvoedsel. Omdat harder alleen planten eet, valt deze vis onder de Islamitische en Joodse voedselvoorschriften. Meer informatie over deze vis vindt u op de website van de Goede Vissers. De diklipharder (Chelon Labrosus) die u in onze webwinkel kunt kopen, is gevangen in de buurt van Texel door vissers van de TS31 Internos. Met een rubberboot wordt rondgevaren op ondiep water, op zoek naar vis. Wanneer de visser een school harder ziet zwemmen, probeert hij het net om de vis te zetten. Dit gebeurt zo stil mogelijk, om de vis niet te verjagen. Als het net staat, wordt de vis opgejaagd door in het water te bewegen en op het water te slaan. Deze netten hebben grote openingen, zodat jonge vis er doorheen zwemt, wat ervoor zorgt dat de soort in omvang stand gehouden blijft. Deze eeuwenoude manier van vissen woelt de bodem niet om, wat zeer natuurvriendelijk is. Vervolgens wordt het net met de vis er in binnengehaald. Op het grote moederschip wordt de vis schoongespoeld en in ijs gelegd. Deze vorm van visserij levert vrijwel geen bijvangst op en er wordt bijzonder weinig brandstof verbruikt. Meer informatie over deze manier van vissen vindt u op de website van de Goede Vissers en op de Viswijzer. In de periode mei-juni verplaatst de harder zich vanuit de Noordzee naar de Wadden, waar hij tot oktober blijft.